Međunarodni bijenale umetnosti minijature

Gornjomilanovački Bijenale minijature osnovan je 1989. godine, pod okriljem Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Gornjeg Milanovca.

Ideju o organizovanju Bijenala pokrenuo je slikar Milan Miletić, koji je učestvovao na sličnoj izložbi u Torontu u Kanadi. U saradnji sa tadašnjim predsednikom Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Gornjeg Milanovca, Nebojšom Savovićem Nesom, i članovima Udruženja manifestacija je pokrenuta pod nazivom Prvi bijenale jugoslovenske minijaturne umetnosti. Izložba je predstavljena u Zavičajnom muzeju u Gornjem Milanovcu od 9. decembra 1989. do 9. januara 1990. godine, a učešće je uzelo više od 300 jugoslovenskih umetnika.

Od samog početka je Bijenale obuhvatio sve oblasti likovnog i primenjenog stvaralaštva, što je manifestaciju učinilo jedinstvenom u svetu. Naime, na jednoj izložbi bilo je moguće sagledati aktuelno umetničko stvaralaštvo u oblasti minijature, najpre jugoslovenskih, a potom i svetskih umetnika, na najširem međunarodnom nivou. Bijenale su od početka podržali SO Gornji Milanovac, Kulturni centar i Dečje novine, kao i brojna gornjomilanovačka preduzeća.

 

Od četvrte izložbe (1996) Bijenale dobija internacionalni karakter, a organizaciju preuzima Muzej rudničko-takovskog kraja. Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje Kulturni centar Gornji Milanovac organizator je Međunarodnog bijenala umetnosti minijature od 1998. godine. Do sada smo uspešno realizovali deset izložbi (Peti, Šesti, Sedmi, Osmi, Deveti, Deseti, Jedanaesti, Dvanaesti, Trinaesti i Četrnaesti bijenale), a uveliko smo započeli i pripreme oko organizacije „našeg“ jedanaestog, odnosno 15. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature.

Učešće na manifestaciji do sada je uzelo više od 7.500 autora iz četrdesetak zemalja. Zbog veličine i značaja manifestacije u realizaciju Bijenala od 2003. godine uključilo se i Ministarstvo kulture

U proteklih 29 godina dodeljeno je četrnaest Gran-prija i više priznanja u rangu prve nagrade iz svih oblasti likovnog i primenjenog stvaralaštva, kao i veliki broj specijalnih nagrada. Nagrađeni autori iz Gornjeg Milanovca su: Milan Miletić, dobitnik nagrade za slikarstvo (dar Muzeja Oplenac u Topoli) na Prvom Bijenalu i Gran-pri nagrade na Drugom bijenalu i Žarko Vučković, dobitnik Prve nagrade za crtež na Četvrtom bijenalu umetnosti minijature.

Za dodatne informacije posetite internet prezentaciju Bijenala minijature

Raspisan konkurs za 16. Međunarodni bijenale umetnosti minijature:

PRAVILNIK O RADU 16. MEĐUNARODNOG BIJENALA UMETNOSTI MINIJATURE

REGULATIONS OF WORK OF THE 16th INTERNATIONAL BIENNIAL OF MINIATURE ART

PRIJAVNI FORMULAR

APPLICATION FORM

15. Međunarodni bijenale umetnosti minijature – spisak autora po konkursu koji su prošli selekciju / 15th International Biennial of Miniature Art - The list of the authors whose works have been selected for the exhibition.

VRH