Međunarodni bijenale umetnosti minijature

Gornjomilanovački Bijenale minijature osnovan je 1989. godine, pod okriljem Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Gornjeg Milanovca.

Ideju o organizovanju Bijenala pokrenuo je slikar Milan Miletić, koji je učestvovao na sličnoj izložbi u Torontu u Kanadi. U saradnji sa tadašnjim predsednikom Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Gornjeg Milanovca, Nebojšom Savovićem Nesom, i članovima Udruženja manifestacija je pokrenuta pod nazivom Prvi bijenale jugoslovenske minijaturne umetnosti. Izložba je predstavljena u Zavičajnom muzeju u Gornjem Milanovcu od 9. decembra 1989. do 9. januara 1990. godine, a učešće je uzelo više od 300 jugoslovenskih umetnika.

Od samog početka je Bijenale obuhvatio sve oblasti likovnog i primenjenog stvaralaštva, što je manifestaciju učinilo jedinstvenom u svetu. U okviru postavke je bilo moguće sagledati aktuelno umetničko stvaralaštvo u oblasti minijature, najpre jugoslovenskih, a potom i svetskih umetnika, na najširem međunarodnom nivou. Bijenale su od početka podržali SO Gornji Milanovac, Kulturni centar i Dečje novine, kao i brojna gornjomilanovačka preduzeća.

 

Od četvrte izložbe (1996) Bijenale dobija internacionalni karakter, a organizaciju preuzima Muzej rudničko-takovskog kraja. Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje Kulturni centar Gornji Milanovac organizator je Međunarodnog bijenala umetnosti minijature od 1998. godine. Do sada smo uspešno realizovali 12 izložbi (Peti, Šesti, Sedmi, Osmi, Deveti, Deseti, Jedanaesti, Dvanaesti, Trinaesti, Četrnaesti, Petnaesti i Šesnaesti bijenale), a uveliko smo započeli i pripreme oko organizacije „našeg“ trinaestog, odnosno 17. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature.

Učešće na manifestaciji do sada je uzelo više od 10.500 autora iz četrdesetak zemalja. Zbog veličine i značaja manifestacije u realizaciju Bijenala od 2003. godine uključilo se i Ministarstvo kulture

U protekle 34 godine dodeljeno je šesnaest Gran-prija i više priznanja u rangu prve nagrade iz svih oblasti likovnog i primenjenog stvaralaštva, kao i veliki broj specijalnih nagrada. Nagrađeni autori iz Gornjeg Milanovca su: Milan Miletić, dobitnik nagrade za slikarstvo (dar Muzeja Oplenac u Topoli) na Prvom Bijenalu, Gran-pri nagrade na Drugom bijenalu i Žarko Vučković, dobitnik Prve nagrade za crtež na Četvrtom bijenalu umetnosti minijature.

Za dodatne informacije posetite internet prezentaciju Bijenala minijature

VRH