Међународни бијенале уметности минијатуре

Горњомилановачки Бијенале минијатуре основан је 1989. године, под окриљем Удружења ликовних и примењених уметника Горњег Милановца.

Идеју о организовању Бијенала покренуо је сликар Милан Милетић, који је учествовао на сличној изложби у Торонту у Канади. У сарадњи са тадашњим председником Удружења ликовних и примењених уметника Горњег Милановца, Небојшом Савовићем Несом, и члановима Удружења манифестација је покренута под називом Први бијенале југословенске минијатурне уметности. Изложба је представљена у Завичајном музеју у Горњем Милановцу од 9. децембра 1989. до 9. јануара 1990. године, а учешће је узело више од 300 југословенских уметника.

Од самог почетка је Бијенале обухватио све области ликовног и примењеног стваралаштва, што је манифестацију учинило јединственом у свету. У оквиру поставке је било могуће сагледати актуелно уметничко стваралаштво у области минијатуре, најпре југословенских, а потом и светских уметника, на најширем међународном нивоу. Бијенале су од почетка подржали СО Горњи Милановац, Културни центар и Дечје новине, као и бројна горњомилановачка предузећа.

Од четврте изложбе (1996) Бијенале добија интернационални карактер, а организацију преузима Музеј рудничко-таковског краја. Установа за културу, уметност и ваншколско образовање Културни центар Горњи Милановац организатор је Међународног бијенала уметности минијатуре од 1998. године. До сада смо успешно реализовали 12 изложби (Пети, Шести, Седми, Осми, Девети, Десети, Једанаести, Дванаести, Тринаести, Четрнаести, Петнаести и Шеснаести бијенале), а увелико смо започели и припреме око организације „нашег“ тринаестог, односно 17. Међународног бијенала уметности минијатуре.

Учешће на манифестацији до сада је узело више од 10.500 аутора из четрдесетак земаља. Због величине и значаја манифестације у реализацију Бијенала од 2003. године укључило се и Министарство културе

У протекле 34 године додељено је шеснаест Гран-прија и више признања у рангу прве награде из свих области ликовног и примењеног стваралаштва, као и велики број специјалних награда. Награђени аутори из Горњег Милановца су: Милан Милетић, добитник награде за сликарство (дар Музеја Опленац у Тополи) на Првом Бијеналу, Гран-при награде на Другом бијеналу и Жарко Вучковић, добитник Прве награде за цртеж на Четвртом бијеналу уметности минијатуре.

За додатне информације посетите internet prezentaciju Bijenala minijature

17. Међународни бијенале уметности минијатуре:

Списак аутора – учесника 17. Међународног бијенала уметности минијатуре
Чланови Уметничког савета Култуног центра “Мија Алексић”, због проблема у испоруци поштанских пошиљки, тек недавно обавили су селекцију радова пристиглих за 17. Међународни бијенале уметности минијатуре.

Нови, седамнаести по реду, Бијенале дошао је до фазе када се може направити прва доста тачна процена каква ће читава манифестација бити, колико је важна уметницима - једном речју какав је оџив.

И рекло би се, добар! У поређењу са досадашњим овај седамнаести Бијенале, који полако настаје и иде ка 23. априлу 2024. године и свом свечаном отварању, има знатан број учесника. Пристигло је око 1000 радова које потписује 565 аутора из Србије и иностранства. Селекциона комисија, а то су заправо чланови Уметничког савета Културног центра: Сава Степанов, (ликовни критичар и историчар уметности), Саша Јањић, (историчар уметности и кустос) и проф. др ум. Аница Радошевић Бабић, одабрала је око 650 радова, од 430 потписника одабраних уметничких дела. Прецизнији податци о ауторима - учесницима највеће светске ликовне манифестације малог формата објављени су на сајту и ФБ страници Културног центра њњњ.кцгм.орг.рс . Почетком седмице свој рад је обавио и жири за оцењивање и доделу награда: Сава Степанов, (представник Уметничког савета), Даниела Билопавловић Беденик, (историчар уметности и кустос, Хрватска) и Катарина Дуканац Стевлић, (мастер историчар уметности, Србија). Гран при и награде у свим излагачким категоријама су додељене. Имена награђених, по традицији, биће саопштена почетком априла идуће године на конференцији за медије.

- Имамо солидан оџив уметника из Србије, земаља окружења, као и уметника из Европе. За изложбу су пристигли радови из 19 држава света. Поред традиционално велике конкуренције у области сликарства поставку 17. Међународног бијенала уметности минијатуре ће чинити и приличан број уметничких дела у области графике и цртежа, које потписују светски признати аутори – каже Радош Гачић, уредник ликовног програма Културног центра и један од главних реализатора изложбе.

Подсећамо, 17. Бијенале окупља уметнике који стварају дела високих уметничких вредности (формата до 10 џ10 цм) у категоријама: сликарство, графика, скулптура, цртеж, примењена уметност, фотографија и интермедија. За некога све, за сваког по нешто.

Списак аутора – по излагачким категоријама

VRH