Program za decu i omladinu

Priprema i realizacija programa za decu jedna je od važnih delatnosti Kulturnog centra. Dugoročnа vizijа Ustanove je da se kontinuiranim bavljenjem kulturnim potrebama dece na nivou grada, kroz različite radionice i programe, naravno u saradnji sa vrtićima i osnovnim i srednjim školama, odneguju budući korisnici naših programa. Aktivnosti su organizovane na više načina i to: kroz redovan program (dramska radionica, likovna radionica „In Gogh“, inkluzivni hor “Raspevani cvetići” i čitalište), povremeni (gostujuća profesionalna i amaterska pozorišta) i posebnе manifestaciје (Minijaturni bijenale i Festival pozorišnog stvaralaštva „Školskа scena“, promocije knjiga za decu, likovne izložbe dečјih ateljea, gostovanja naše dece u programima drugih centara i slično).

Dramska radionica je počela sa radom u martu 2004. godine. Program je osmišljen na moderan način, kroz vežbe pokreta, pantomime, vežbe govora i improvizacije, a osnovni cilj je da na zabavan i kreativan način uvede decu u svet pozorišta. Ciklus radionica se podudara sa školskom godinom - počinje u septembru i traje do kraja juna. Кroz radionicu је prošlo skoro tri stotine dece, koja su učestvovala u realizaciji većeg broja predstava (“Snežna kraljica” H.K.Andersena, “Nebeska svirala” Božidara Timotijevića, “Da li će damojed da zavoli sladoled”, mjuzikl po tekstu Nataše Ilić, “Mačor u čizmama” Igora Bojovića i “Marko Kraljević i Musa Kesedžija” Miroljuba Nedovića...) i dva performansa (“Dobro drvo” Šela Silversteina i “Karijus i Baktus” Turbjerna Egnera) u produkciji Kulturnog centra.
Radionicu vode Valentina Nađ diplomirani vajar i Slađna Popov, muzički pedagog.

Likovna radionica „In Gogh“ je pokrenuta februara 2003. godine.
Program radionice, osim rada sa klasičnim materijalima, podrazumeva i rad sa materijalima koji ne ulaze u planove časova likovne kulture. U radionici deca slikaju i na starim cipelama, prave portrete i maske u tehnici papir mašea, prave skulpture od delova starih i polomljenih igračaka, tkanice оd papirа, а slikaju i po svojim licima... Najlepša ostvarenja polaznika radionice publikovana su na novogodišnjim čestitkama Crvenog krsta.
U saradnji sa osnovnom školom „Kralj Aleksandar Prvi“ i Dečjim kulturnim centrom iz Beograda, radionica je učestvovala u projektu „Propheten“, koji je osmislio nemački umetnik Majk Kulman.
Radionicu vodi Valentina Nađ, diplomirani vajar.

Inkluzivni dečiji hor “Raspevani cvetići” pokrenut je 2012. godine , u okviru projekta "Škola kulture". Projekat je realizovan u saradnji sa prijateljima iz Norveške. Cilj projekta je da se dugoročno unapredi rad sa decom ometenom u razvoju, invalidnom decom i decom iz marginalizovanih i osetljivih društvenih grupa i da im se obezbedi, jednako pravo na obrazovanje i dostupnost obrazovanja i vaspitanja, bez diskriminacije i izdvajanja dece. To znači, da u horu, zajedno sa ostalom decom osnovnoškolskog uzrasta, pevaju i mališani sa posebnim potrebama koji imaju afiniteta prema muzici.
Horsko pevanje kod dece budi interesovanje prema muzičkoj umetnosti, podstiče ih da pravilno reaguju na muziku, razvija im sluh, osećaj za ritam, kao i vokalne sposobnosti i ritmičnost. Kroz zajednički rad, deca se međusobno druže, poštuju i postaju svesna da je kod horskog pevanja svaki pojedinac jednako važan. Deca iz hora međusobno ostvaruju bolju komunikaciju, druže se, igraju i zajednički rešavaju probleme, što se pozitivno odražava i na svest okoline.
Dirigent hora je Slađana Popov, muzički pedagog.

Čitalište za decu je program namenjen deci predškolskog i mlađeg osnovnoškolskog uzrasta u kome se na zabavan i edukativan način, u formi “Priče o...” predstavljaju knjige, zemlje, profesije, životinje, ili igre. Program upotpunjuju naši „saradnici“. U gostima su nam bili: veterinar, vajar, ribolovac, pisac za decu, karatista, saobraćajac, baletan, gitarista, violista i bubnjar. A u pričama o životinjama „gostovali“ su nam konj iz roda lipicanera, mačka, veverica, iguana, morsko prase i čitava jedna farma mrava... Predstavili smo Grčku, Australiju, Severnu Ameriku, Afriku i Aziju, trudeći se da ih deca, koliko je to moguće, osete svim čulima, pa su mališani posle priče o Australiji probala lemingtone - tradicionalni kolač, masline iz Grčke, a uz priču o Aziji - pili čaj i mirisali različite začine.

Plesna škola jedna je od „mlađih“ radionica koje funkcionišu pod okriljem Kulturnog centra. Pokrenuta je zajedničkom saradnjom plesne škole „Domingo“ iz Čačka i Kulturnog centra.

VRH