Ликовни програм

Галеријско излагачка делатност једна је од главних сегмената Културног центра. Уз редовне активности око организовања и реализације ликовног програма, на свим нивоима. Културни центар је организатор и две велике ликовне манифестације Међународног бијенала уметности минијатуре и Ликовне колоније «Мина Вукомановић Караџић».

Комплетну годишњу галеријску излагачку делатност креира и усмерава Уметнички савет:

 • Сања Филиповић
  Дипломирала на одсеку зидног сликарства 1998. на Факултету примењених уметности у Београду, а магистрирала 2004. на тему "Сликарска композиција у савременом архитектонском простору". Научни докторат на тему "Развој схватања о дечјем ликовном стваралаштву и могућностима васпитно-образовног деловања на њега", одбранила 2009. на Академији умјетности у Бања Луци, а звање научног сарадника стекла 2010. на Инстутуту за педагошка истраживања (ИПИ) у Београду. Као ликовни педагог била је запослена од 2001-2007. у основној школи. "Методиком ликовног васпитања и образовања" бави се од 2005. као виши предавач на ВШОВ и Учитељском факултету у Београду на предметима "Радионица за игру", "Сценска уметност", "Визуелна уметност" и "Методика ликовног васпитања" предшколске деце. Од 2010. запослена је као наставник на премету "Методика ликовног васпитања и образовања" у звању доцента на Факултету ликовних уметности у Београду. Од 2015. је у звању вандредног професора. Додатни радни ангажмани у домену методике на основним, мастер и докторским студијама су на Факултету примењених уметности у Београду, Академији уметности и Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду. Као научник објавила је значајан број научних и стручних радова у референтним домаћим и иностраним часописима и зборницима. Аутор је 20 уџбеничких и монографских публикација, пет акредитованих семинара за стручно усавршавање запослених у образовању, као и неколико пројеката у домену ликовне педагогије и образовања деце и младих. Члан је различитих радних група у Министарству просвете, као и домаћим и међународним пројектима на пољу образовања. Руководилац је предметне секције за наставу ликовне културе и подпредседник удружења као што су: Друштво предметних дидактичара Србије (ДПДС) и Удружење за подршку и развој стваралаштва Креатива Београд (УКБ). Члан је Педагошког друштва Србије (ПДС). Као ликовни уметник учествовала на 50 жирираних изложби у земљи и иностранству, од којих је 10 самосталних. Редован је члан УЛУПУДС-а од 2004.
 • Ђорђе Станојевић
  Ванредни је професор на Академији лепих уметности и мултимедија и на Академији за уметност и конзервацију СПЦ у Београду. Оснивач и уметнички директор пројекта Натуре & Арт.
  Бави се теоријом уметности, пише критику и есеје. Образовање:
  2011 - 2012. Докторске студије на Факултету ликовних уметности у Београду
  1999 - 2001. Магистарске студије на Факултету ликовних уметности у Београду
  1994 – 1999. Студије сликарства на Факултету ликовних уметности у Београду.
 • Божидар Божа Плазинић
  Студирао на Академији уметности у Сарајеву, Академији ( Институт Де Арта Пластица ) у Букурешту, и Академији у Ријеци, као и на Вишој школи за конзервацију и рестаурацију у Београду. Члан УЛУС-а од 1980. године. Од 2001, има статус истакнутог уметника. Излагао 597 пута у земљи и иностранству, дела му се налазе у музејима и приватним колекцијама.
  Добитник је многобројних награда, међу којима су:
  Медаља за сликарство на 18. Међународном салону Академије Интернатионале де Лутеце у Паризу 1987. године Откупна награда Југословенске Академије знаности и умјетности у Загребу 1987. године. Награда за сликарство на 38. Октобарском салону Београда 1997. године Златна медаља на 10. Пролећном аналу у Чачку 2001. године. Прва награда за проширене медије на Међународном бијеналу минијатуре у Г. Милановцу 2012. године. Октобарска награда града Чачка за ликовну уметност 1993. године.

Модерна галерија

Модерна галерија Културног центра поред редовних изложби, Међународног бијенала уметности минијатуре и Ликовне колоније «Мина Вукомановић Караџић», излагачким програмом прати актуелна догађања на српској уметничкој сцени и представља еминентне уметнике из свих области ликовног и примењеног стваралаштва. Излагачки програм у Модерној галерији креира Уметнички савет на основу приспелих пријава ликовних уметника и на сопствени предлог. Излагачи су углавном еминентни српски уметници - модернисти. Галерија поврмено представља и изложбе од већег значаја за српску историју уметности као и међународне изложбе. У Галерији је, између осталог у претходном периоду представљено стваралаштво Саве Шумановића, Милана Блануше, Косе Бокшан, Божидара Продановића, Жељке Момиров, Олге Јеврић...

Галерија некадашњег Дома Војске

Галерија Дома културе пре свега намењена је за аматерско уметничко стваралаштво за изложбе које прате првенствено локални аматеризам, али и аматеризам на широј уметничкој сцени Србије.

VRH