Програм за децу и омладину

Припрема и реализација програма за децу једна је од важних делатности Културног центра. Дугорочна визија нам је да се континуираним бављењем потребама деце, кроз различите радионице и програме, а у сарадњи са образовним институцијама, однегују будући корисници наших програма. Активности су организоване на више начина и то: кроз редован програм (драмска радионица, ликовна радионица „In Gogh“, инклузивни хор “Распевани цветићи” и читалиште), повремени (гостујућа професионална и аматерска позоришта, промоције књига за децу, ликовне изложбе дечјих атељеа, гостовања полазника радионица у програмима других центара и слично ) и посебне манифестације (Минијатурни бијенале (правилник) и Фестивал позоришног стваралаштва „Школска сцена“).

Драмска радионица је почела са радом у марту 2004. године. Програм је осмишљен на модеран начин, кроз вежбе покрета, пантомиме, вежбе говора и импровизације, а основни циљ је да на забаван и креативан начин уведе децу у свет позоришта. Циклус радионица се подудара са школском годином - почиње у септембру и траје до краја јуна. Кроз радионицу је прошло на стотине малишана, која су учествовала у реализацији већег броја представа  и перформанса у продукцији Културног центра.
Радионицу је најпре водила Слађна Попов, музички педагог, а од 2022. године Иван Пантовић, дипломирани глумац.

Ликовна радионица „In Gogh“ је покренута фебруара 2003. године.
Програм радионице, осим рада са класичним материјалима, подразумева и рад са материјалима који не улазе у планове часова ликовне културе. У радионици деца сликају и на старим ципелама, праве портрете и маске у техници папир машеа, праве скулптуре од делова старих и поломљених играчака, тканице од папира, а сликају и по својим лицима... Најлепша остварења полазника радионице публикована су на новогодишњим честиткама Црвеног крста.
У сарадњи са основном школом „Краљ Александар I“ и Дечјим културним центром из Београда, радионица је учествовала у пројекту "Пророк" (Propheten), који је осмислио немачки уметник Мајк Кулман.
Радионицу води Валентина Нађ, дипломирани вајар.

Инклузивни дечији хор “Распевани цветићи” покренут је 2012. године , у оквиру пројекта "Школа културе". Пројекат је реализован у сарадњи са пријатељима из Норвешке. Циљ пројекта је да се дугорочно унапреди рад са децом ометеном у развоју, инвалидном децом и децом из маргинализованих и осетљивих друштвених група и да им се обезбеди, једнако право на образовање и доступност образовања и васпитања, без дискриминације и издвајања деце. То значи, да у хору, заједно са осталом децом основношколског узраста, певају и малишани са посебним потребама који имају афинитета према музици.
Хорско певање код деце буди интересовање према музичкој уметности, подстиче их да правилно реагују на музику, развија им слух, осећај за ритам, као и вокалне способности и ритмичност. Кроз заједнички рад, деца се међусобно друже, поштују и постају свесна да је код хорског певања сваки појединац једнако важан. Деца из хора међусобно остварују бољу комуникацију, друже се, играју и заједнички решавају проблеме, што се позитивно одражава и на свест околине.
Диригент хора је Слађана Попов, музички педагог.

Читалиште за децу је програм намењен деци предшколског и млађег основношколског узраста у коме се на забаван и едукативан начин, у форми “Приче о...” представљају књиге, земље, професије, животиње, или игре. Програм употпуњују наши „сарадници“. У гостима су нам били: ветеринар, вајар, риболовац, писац за децу, каратиста, саобраћајац, балетан, гитариста, виолиста и бубњар. А у причама о животињама „гостовали“ су нам коњ из рода липицанера, мачка, веверица, игуана, морско прасе и читава једна фарма мрава... Представили смо Грчку, Аустралију, Северну Америку, Африку и Азију, трудећи се да их деца, колико је то могуће, осете свим чулима, па су малишани после приче о Аустралији пробала лемингтоне - традиционални колач, маслине из Грчке, а уз причу о Азији - пили чај и мирисали различите зачине.

Плесна школа једна је од „млађих“ радионица које функционишу под окриљем Културног центра. Покренута је заједничком сарадњом плесне школе „Доминго“ из Чачка и Културног центра.

VRH