O Kulturnom centru

Za više od pet decenija postojanja Kulturni centar je izrastao u modernu ustanovu, bez koje je danas, u rudničko-takovskom kraju, nezamisliva priprema, organizacija i realizacija zahtevnijih projekta u oblasti kulture. Kulturni centar danas ima i dovoljno snage i dovoljno zrelosti za nove, velike poduhvate. Prevashodni cilj nam je da budemo savremeni, kadrovski osposobljeni i da ostanemo profesionalan nosilac, organizator i realizator programa u oblasti kulture.

Zapošljavamo dvadeset šest radnika od kojih je sa visokom i višom stručnom spremom trinaest.

Međunarodni bijenale umetnosti minijature (u organizaciju Kulturnog centra od 1998. godine), Likovna kolonija “Mina Vukomanović Karadžić” (2004.) i Festival kratkog filma "Kratka forma", "Dani Mije Aleksića", Sabor narodnog stvaralaštva Srbije (realizujemo u saradnji sa Savezom amatera Srbije) i Sabor violine u Pranjanima, manifestacije su sa kojima se ponosimo. Uz naše redovne programe (likovni, scenski, muzički, književni, dramski, dečji, filmski...), organizatori smo i smotre “Veče pod grmom”, manifestacije amaterskog stvaralaštva koja se svake godine na Pantelijevdan (9. avgust) održava u Takovu.

U saradnji sa drugim institucijama kulture (Biblioteka “Braća Nastasijević”, Muzej rudničko-takovskog kraja, Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac, KK “Momčilo Nastasijević”, KD “Zapis”, Milanovačko pozorište, ULPU Gornjeg Milanovca, KUD “Tipoplastika”, KUD “Šumadija”, pevačka grupa “Crnućanka”, KUD “Vidovdan”, KUD “Brđani”...) učestvujemo i u realizaciji više amaterskih i profesionalnih projekata koji se tokom godine organizuju u Gornjem Milanovcu i šire.

Svoj doprinos dajemo i prilikom obeležavanja Dana opštine Gornji Milanovac, kao i svih značajnih datuma. U našem radu uvek smo bili okrenuti deci. Pri Kulturnom centru trenutno rade: likovni atelje, dramska radionica i dečiji inkluzivni hor. Pokretači smo Minijaturnog bijenala, do nedavno prateće manifestacije Međunarodnog bijenala umetnosti minijature, organizatori opštinskog i regionalnog takmičenja “Pesniče naroda mog”, a od 2008. godine, u saradnji sa MIlanovačkim pozorištem i organizatori “Školske scene” - festivala pozorišnog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola sa područja opštine Gornji Milanovac, a od 2019. godine i siuorganizatori Međunarodnog susreta varoških pozorišta "Takovske cveti". Značajan segment našeg rada je i vanškolsko obrazovanje. Organizujemo tečajeve stranih jezika i različite kurseve za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju.. 

Prešli smo dug put, od trnovitih početaka do postojane ustanove, koja ima ambicije da Gornji Milanovac izdigne na nivo centra kulture ovog dela Srbije.

Pred nama je veliki posao, naročito sada kada važe neka nova - tržišna pravila igre. Mladi smo i spremni za nove početke, ali i dovoljno zreli da planirano i ostvarimo.

 

VRH