О Културном центру

За више од пет деценија постојања Културни центар је израстао у модерну установу, без које је данас, у рудничко-таковском крају, незамислива припрема, организација и реализација захтевнијих пројекта у области културе. Културни центар данас има и довољно снаге и довољно зрелости за нове, велике подухвате. Превасходни циљ нам је да будемо савремени, кадровски оспособљени и да останемо професионалан носилац, организатор и реализатор програма у области културе.

Запошљавамо двадесет шест радника од којих је са високом и вишом стручном спремом тринаест.

Међународни бијенале уметности минијатуре (у организацију Културног центра од 1998. године), Ликовна колонија “Мина Вукомановић Караџић” (2004.) и Фестивал кратког филма "Кратка форма", "Дани Мије Алексића", Сабор народног стваралаштва Србије (реализујемо у сарадњи са Савезом аматера Србије) и Сабор виолине у Прањанима, манифестације су са којима се поносимо. Уз наше редовне програме (ликовни, сценски, музички, књижевни, драмски, дечји, филмски...), организатори смо и смотре “Вече под грмом”, манифестације аматерског стваралаштва која се сваке године на Пантелијевдан (9. август) одржава у Такову.

У сарадњи са другим институцијама културе (Библиотека “Браћа Настасијевић”, Музеј рудничко-таковског краја, Туристичка организација општине Горњи Милановац, КК “Момчило Настасијевић”, КД “Запис”, Милановачко позориште, УЛПУ Горњег Милановца, КУД “Типопластика”, КУД “Шумадија”, певачка група “Црнућанка”, КУД “Видовдан”, КУД “Брђани”...) учествујемо и у реализацији више аматерских и професионалних пројеката који се током године организују у Горњем Милановцу и шире.

Свој допринос дајемо и приликом обележавања Дана општине Горњи Милановац, као и свих значајних датума. У нашем раду увек смо били окренути деци. При Културном центру тренутно раде: ликовни атеље, драмска радионица и дечији инклузивни хор. Покретачи смо Минијатурног бијенала, до недавно пратеће манифестације Међународног бијенала уметности минијатуре, организатори општинског и регионалног такмичења “Песниче народа мог”, а од 2008. године, у сарадњи са Милановачким позориштем и организатори “Школске сцене” - фестивала позоришног стваралаштва ученика основних и средњих школа са подручја општине Горњи Милановац, а од 2019. године и сиуорганизатори Међународног сусрета варошких позоришта "Таковске цвети". Значајан сегмент нашег рада је и ваншколско образовање. Организујемо течајеве страних језика и различите курсеве за преквалификацију и доквалификацију..

Прешли смо дуг пут, од трновитих почетака до постојане установе, која има амбиције да Горњи Милановац издигне на ниво центра културе овог дела Србије.

Пред нама је велики посао, нарочито сада када важе нека нова - тржишна правила игре. Млади смо и спремни за нове почетке, али и довољно зрели да планирано и остваримо.

VRH