Počinje "Školska scena"

„Školska scena" – festival pozorišnog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola sa područja opštine u utorak, 8. maja od 17 sati, po dvanaesti put svečano će biti otvorena u Gornjem Milanovcu.

Čast da prvi nastupe imaće mališani PU "Sunce", rođeni 2012. godine, koji će predvođeni vaspitačima: Katarinom Jovanović i Slavicom Rašić u Velikoj sali Kulturnog centra izvesti predstavu "Luckasti klovnovi" Tode Nikoletića.

SKOLSKA_1

Do 18. maja mališani Gornjeg Milanovca, ali i njihovi roditelji moći će da pogledaju još devet predstava različitog žanra i pozorišnog izraza, u kojima će svoje glumačko umeće, pokazati deca Gornjeg Milanovca, Takova, Brezne, Kamenice i Pranjana.

Skolska_scena_znakU revijalnom delu Festivala biće izvedeno pet predstava. Pored „Luckastih klovna“, PU „Sunce“ izvešće i lutka predstave „Četiri čarobne reči“, Katarine Jovanović  (utorak, 15. maj 2018. godine / 17:00 sati) i „Medvedova ženidba“, Gorice Tepšić i Aleksandre Janković (petak, 18. maj 2018. godine / 17:00 sati) u kojima će nastupiti vaspitači predškolske ustanove. Revijalni nastup na festivalu imaće i učenici OŠ „Takovski ustanak“ iz Takova, koji će izvesti predstavu „Upoznaj padeže“, Milene Lisice (sreda, 9. maj 2018. godine / 17:00 sati). Istog dana, ali od 19:00 sati predstaviće se i polaznici Dramske radionice Kulturnog centra sa predstavom „Ono kad imaš 14 godina“, Slađane Popov i Valentine Nađ.

Takmičarski deo festivala u četvrtak, 10. maja 2018. godine otvoriće učenici OŠ “Ivo Andrić“. Učenici će izvesti predstave: „Svinjar“, Slavice Jovićević Babović (odeljenje u Brezni / 10:00 sati), „Sveti Sava u mojoj kući“, Danijele Kovačević Mikić i u režiji Slobodanke Gavrilović (odeljenje u Kamenici / 11:00 sati) i „Obično popodne“, Gorice Ristanović (Pranjani / 12:00 sati).

U ponedeljak, 14. maja 2018. godine od 19:00 nastup će imati učenici Gimnazije „Takovski ustanak“. Oni će izvesti predstavu „Eldorado“, Simone Dmitrović i Olivere Stefanović. Takmičarski deo 13. Festivala pozorišnog stvaralaštva učenika u Gornjem Milanovcu zatvoriće u utorak, 15. maja predstava  OŠ „Desanka Maksimović“ „Pobuna u biblioteci“, Predraga Trajkovića, koju je na scenu postavio Goran Savić. Početak predstave je u 19:30 sati.

Proglašenje pobednika i dodela prelaznih Gran pri pehara obaviće se u petak, 18. maja 2018. godine. Najbolje među najboljima proglasiće žiri sastavljen od predstavnika Milanovačkog pozorišta i Kulturnog centra. Osim prelaznih pehara nagrade će se dodeljivati i za najbolja glumačka ostvarelja (muške i ženske uloge) u sve tri starosne kategorije (mlađi osnovci, stariji osnovci i srednjoškolci). Priznanja će biti i za iskazanu glumačku darovitost - "Bora Atanasković" koje se dodeljuje u čast prvom gornjomilanovačkom profesionalnom reditelju.

"Školska scena" se, kao i predhodnih godina realizuje pod pokroviteljstvom: kompanije „Swisslion - Takovo“, a u organizaciji Milanovačkog pozorišta i Kulturnog centra.

Inače, za "Školsku scenu" od 2007 godine do sada prijavljene su 102 pozorišne predstave u kojima je predstavljeno više od 1000 uloga u interpretaciji mladih glumaca iz: Gornjeg Milanovca, Pranjana, Rudnika, Ugrinovaca, Takova, Kamenice, Brezne, Brđana, Vraćevšnice i drugih mesta opštine.Tačan broj posetilaca - nije poznat, ali su procene da ih je u proteklih 11 godina bilo oko 30 hiljada.

skolska_scena
IDEJA FESTIVALA

Osnovna ideja festivala "Školska scena" je da decu uključimo u pozorište. Da im pružimo mogućnost da saznaju nešto više o pozorišnoj umetnosti i svemu onome što podstiče maštu i pozorište čini pozorištem. Tu deca otkrivaju dramska dela, upoznaju se sa režijom, scenografijom, kostimografijom, uče šta je uloga. U pozorištu mališani obogaćuju svoj rečnik, uče pravilno da govore i da otklanjaju strah od nastupa pred publikom. Kada odrastu to će im biti od velike koristi. Svi uspešni ljudi su uglavnom dobri govornici.Veštine koje se stiču u pozorištu prenose se i na ostale aspekte života, u pozorištu “Stičete samouverenost i samopouzdanje, da postanete lider", a to je u vremenu koje dolazi neophodno, ma čime se u životu profesionalno bavili.


Miodrag KrileTrifunović ("Školska scena – 2007")

12_skolska_scena_OK

PROGRAM FESTIVALA

Utorak, 8. maj 2018. godine / Velika sala KCGM

17:00 sati: Otvaranje Festivala

DU „Sunce“, Gornji Milanovac

17:30 sati: Lutka predstava: „Luckasti klovnovi“ - revijalno (pripremili: Katarina Jovanović i Slavica Rašić)


Sreda, 9. maj 2018. godine / Velika sala KCGM

OŠ “Takovski ustanak“, Takovo

17:00 sati: Predstava: „Upoznaj padeže“ - revijalno  (pripremila: Milena Lisica)

Dramska radionica KCGM

19:00 sati: Predstava: „Ono kad imaš 14 godina“ - revijalno (pripremili: Slađana Popov i Valentina Nađ)

 

Četvrtak, 10. maj 2018. godine / Brezna, Kamenica, Pranjani

OŠ „Ivo Andrića“, Pranjani – odeljenje Brezna

10:00 sati: Predstava:  „Svinjar“ (pripremila: Slavice Jovićević Babović)

OŠ „Ivo Andrića“, Pranjani – odeljenje Kamenica

11:00 sati: Predstava: „Sveti Sava u mojoj kući“ (pripremila:  Slobodanka Gavrilović)

OŠ „Ivo Andrića“, Pranjani

12:00 sati:  Predstava: „Obično popodne“ (pripremila:  Gorica Ristanović)

 

Ponedeljak, 14. maj 2018. godine / Velika sala KCGM

Gimnazija „Takovski ustanak“, Gornji Milanovac

19:00 sati: Predstava:„Eldorado“ (pripremili: Simona Dmitrović i Olivera Stefanović)

 

Utorak, 15. maj 2018. godine / Velika sala KCGM

DU „Sunce“, Gornji Milanovac

17:00 sati: Predstava:“Četiri čarobne reči“ - revijalno (pripremila: Katarina Jovanović)

OŠ „Desanka Maksimović“, Gornji Milanovac

19:30 sati: Predstava: „Pobuna u biblioteci“ (pripremio: Goran Savić)

 

Petak, 18. maj 2018. godine / Velika sala KCGM

DU „Sunce“, Gornji Milanovac

17:00 sati: Predstava:„Medvedova ženidba“ - revijalno (pripremili: Gorica Tepšić i Aleksandra Janković)

17:30 sati: PROGLAŠENJE POBEDNIKA

 

Popularni linkovi

RSS

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner