Филмски програм

Фестивал кратког филма - "Кратка форма"

"Кратка форма" је фестивал намењен свим љубитељима филма. Промоција кратког и мини филма, као и филмског стваралаштва деце и омладине, идеја је фестивала који би у Горњем Милановцу био организован сваке друге године.

Фестивал ће тежити да представи главне правце и стилове кратког филма и да иницира контакте професионалних филмских радника, са младим ауторима и публиком.

Школа филма, предавања, семинари, гостовања филмских аутора, пројекције са тематским разговорима о филму и филмској уметности, као и израда документарних и кратких филмова у оквиру Филмског студија и Филмске колоније, допринеће константној и континуираној едукацији младих и талентованих људи у области филмског стваралаштва између два фестивала.

Филмски студио – радионице

Радионица анимираног филма замишљена је да децу и друге заинтересоване упозна са процесом стварања анимација. Израда анимираног филма полазника радионице, биће круна њиховог рада. Гости предавачи радиониће биће еминентни српски ствараоци анимираног филма.

Радионица документарног филма предвиђена је за све заинтересоване ученике. Са основама стварања документарног филма, полазнике ће упознати филмски ствараоци, уметници, редитељи, сценаристи и монтажери…

Филмска колонија

Основни циљ колоније је стварање документарних филмова, даљи развој културе и филмске уметности у средини која има пребогату  историјску прошлост и значајну културно-уметничку традицију, афирмација рудничко-таковског краја и стварање фонда документарних филмова. У раду колоније учествоваће и чланови Филмског студија Културног центра.

Планирано је да се филмска колонија и радионице одржавају сваке године. Циљ оваквог концепта је едуковање и неговање креативности младих људи који ће својим уметничким изразом допринети развоју филмског стваралаштва и промоцији општине Горњи Милановац.

Савет и жири "Кратке форме"

КЦГМ

Програм фестивала

Савет и Жири фестивала ће чинити истакнути филмски ствараоци. Они ће бити гаранција уметничке вредности и квалитета остварења која ће бити приказана на Фестивалу.

Програм Фестивала базира се на три целине:

  • кратки филм (до 50 минута)
  • мини филм (до 15 минута)
  • филмско стваралаштво деце и омладине
VRH